Wat is padel?

Padel in het kort

Padel is een racketsport die een kruising vormt tussen tennis en squash. Je speelt het met 2 tegen 2, op een baan van 10 bij 20 meter met daaromheen een hekwerk en een wand. Deze plexiglazen wand kun je ook gebruiken in het spel, wat de rally’s erg boeiend maakt.

Lege padelbaan

De sport ontstond in de jaren zestig in Mexico en is vooral in Spaanstalige landen populair. Rond 2010 waaide padel over naar Nederland en de laatste jaren groeit de populariteit enorm. Anno 2019 zijn er meer dan honderd plekken in Nederland waar je kunt padellen.

Speluitleg

De bedoeling van padel is om de bal op zo’n manier over het net te spelen dat de tegenstander deze niet meer kan terugslaan. Er zijn twee manieren waarop je een punt kunt scoren:

1. De bal stuitert twee keer op de helft van de tegenstander;
2. De tegenstander kan niet bij de bal (bijvoorbeeld omdat deze na één keer stuiteren buiten de kooi terechtkomt).

De bal mag steeds één keer stuiteren voordat je deze terugspeelt. Let op: als een bal eerst de wand raakt en dan de grond, is deze uit.

Serveren

Bij padel serveer je onderhands. De bal moet eerst stuiteren en moet onder heuphoogte geraakt worden. Net als bij tennis serveer je schuin over de baan en krijg je twee kansen voor een geldige service.

Meer lezen over de service?

Puntentelling

De puntentelling van padel is gelijk aan die van tennis. Als je tegenstander geen enkele bal terugkrijgt, is het scoreverloop in een game dus:

15-0
30-0
40-0
GAME

Als je bij een stand van 40-40 een punt maakt, kom je op ‘voordeel’. Win je ook het volgende punt, dan win je de game. Wint je tegenstander dit punt, dan ga je terug naar 40-40, oftewel ‘deuce’. Op die manier kan een game dus erg lang duren.

Om een set te winnen, heb je zes gewonnen games nodig. Hierbij geldt dat je met minimaal twee games verschil moet winnen (dus bijvoorbeeld met 6-2 of 6-4). Sta je 6-5 voor en win je dan de game, dan win je de set met 7-5. Bij een stand van 6-6 in games volgt een tiebreak.

In de tiebreak is het scoreverloop anders dan in een gewone game. Ieder gescoord punt levert ‘gewoon’ één punt op (dus het wordt geen 15-0 of 30-15). Wie in de tiebreak het eerst op 7 komt (met twee punten verschil), wint de set. De setstand is dan 7-6.

In de meeste gevallen heb je met twee gewonnen sets de wedstrijd gewonnen. Bij bepaalde toernooien gaat het om drie gewonnen sets.

Zo doen de profs dat

Laat je inspireren door de toppers. Dit zijn acht fabelachtige punten uit de Padel World Tour 2018:

Meer lezen over padel?